Ordlista för föreningar

Ideell förening

Förklaring

I korthet

Ideell förening

En föreningsform som kännetecknas av att den är uppbyggd i enlighet med demokratiska principer, utifrån en gemensam idé, att föreningen är öppen och att det inte föreligger något vinstintresse.

Lite längre förklaring

Ideell förening

Det finns ingen specifik lag som bestämmer hur en ideell förening ska vara utformad eller hur den ska verka. Det finns dock en stark tradition och praxis i Sverige om hur en ideell förening bör vara uppbyggd. Det som främst kännetecknar denna tradition är att föreningen ska vara uppbyggd i enlighet med demokratiska principer.

En annan central princip är att föreningen ska vara öppen. Personer som delar föreningens intresse ska ha möjlighet att bli medlem, delta i och påverka föreningens verksamhet.Ideella föreningar kan indelas i tre kategorier:

  1. En förening med ett allmännyttigt ändamål och ideell verksamhet.
  2. En förening med allmännyttigt ändamål med ekonomiskt inriktad verksamhet.
  3. En förening med syfte att verka för sina medlemmars ekonomiska intressen men genom ideell verksamhet

Eftersom ideella föreningar inte har samma skyldigheter att betala skatt som en ekonomisk förening har Skatteverket tagit fram fyra krav som definierar en allmännyttig ideell förening. Läs mer på www.skatteverket.se.

Ideell förening kan kallas förening, sällskap, organisation, samorganisation, klubb, krets, förbund, distrikt, kår, avdelning.

Synonymer

Fler ord!

Vilka andra föreningsord vill du lära dig mer om?
Visar
123
av totalt
321
ord
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Inventarier

Anläggningstillgångar (t.ex. maskiner, byggnader, datorer) som har en förväntad ekonomisk livslängd på mer än 3 år. Bokfört värde upp till 5000 kr skall skrivas av direkt. Inventarier av mindre värde upp till ett halvt prisbasbelopp kan skrivas av direkt.

Intäkt

Intäkter som hör till den ideella verksamheten är t.ex. medlemsavgifter, gåvor, bidrag. En intäkt som är periodiserad, dvs. inkomst som hänförts till den period den intjänats.

Intjänandeår och semesterår

För att en anställd ska ha rätt till betald semester enligt semesterlagen måste semestern alltså ha tjänats in. Det år då semestern tjänas in kallas intjänandeår. Efter intjänandeåret följer semesteråret vilket är det år då den anställde har rätt att ta ut den intjänade semestern. Enligt semesterlagen börjar intjänandeåret 1 april och löper till 31 mars året därpå. Semestern får sedan tas ut under perioden 1 april till 31 mars året efter intjänandeåret, dvs under semesteråret. Kollektivavtal kan dock innehålla andra bestämmelser om intjänande- och semesterår.

Interimsstyrelse

En tillfällig styrelse i väntan på, en av medlemmarna på årsmöte, vald styrelse.

Inkomstskatteplikt

Inkomst som en person eller förening måste betala skatt för.

Inkomstdeklaration

Visar föreningens resultat, ändamål och ev. underlag av ekonomiska uppgifter INK 3, särskild löneskatt. Uppgift som lämnas in till Skatteverket varje år i början på juli.

Inga träffar tyvärr!
Om du söker på ett ord som du tycker borde finnas med här, skriv till oss så ordnar vi det!