Ordlista för föreningar
Ideell förening
Förklaring
I korthet
Ideell förening
En föreningsform som kännetecknas av att den är uppbyggd i enlighet med demokratiska principer, utifrån en gemensam idé, att föreningen är öppen och att det inte föreligger något vinstintresse.
Lite längre förklaring
Ideell förening
Det finns ingen specifik lag som bestämmer hur en ideell förening ska vara utformad eller hur den ska verka. Det finns dock en stark tradition och praxis i Sverige om hur en ideell förening bör vara uppbyggd. Det som främst kännetecknar denna tradition är att föreningen ska vara uppbyggd i enlighet med demokratiska principer.
En annan central princip är att föreningen ska vara öppen. Personer som delar föreningens intresse ska ha möjlighet att bli medlem, delta i och påverka föreningens verksamhet.Ideella föreningar kan indelas i tre kategorier:
- En förening med ett allmännyttigt ändamål och ideell verksamhet.
- En förening med allmännyttigt ändamål med ekonomiskt inriktad verksamhet.
- En förening med syfte att verka för sina medlemmars ekonomiska intressen men genom ideell verksamhet
Eftersom ideella föreningar inte har samma skyldigheter att betala skatt som en ekonomisk förening har Skatteverket tagit fram fyra krav som definierar en allmännyttig ideell förening. Läs mer på www.skatteverket.se.
Ideell förening kan kallas förening, sällskap, organisation, samorganisation, klubb, krets, förbund, distrikt, kår, avdelning.
Synonymer
Fler ord!
Handlingsplan
En strategi med konkreta åtgärder för hur ett mål ska uppnås.
Handkassa
En kassa med kontanter.
Gymnastiksal
En lokal som är anpassad för olika idrotter. Mindre än en sporthall.
Grundbokföring
Där föreningens ekonomiska händelser presenteras i verifikationsnummerordning (kronologisk).
GDPR
Dataskyddsförordningen (GDPR, The General Data Protection Regulation) gäller i hela EU och har till syfte att skapa en enhetlig och likvärdig nivå för skyddet av personuppgifter så att det fria flödet av uppgifter inom Europa inte hindras. https://www.imy.se/verksamhet/dataskydd/
Förtroendevald
Kallas den som genom val erhållit ett uppdrag och förutsätts sköta uppdraget i enlighet med sin övertygelse, till skillnad från dem som får ett uppdrag genom att anställas och förutsätts sköta det mer eller mindre utan hänsyn till sina egna åsikter.