Ordlista för föreningar
Ideell förening
Förklaring
I korthet
Ideell förening
En föreningsform som kännetecknas av att den är uppbyggd i enlighet med demokratiska principer, utifrån en gemensam idé, att föreningen är öppen och att det inte föreligger något vinstintresse.
Lite längre förklaring
Ideell förening
Det finns ingen specifik lag som bestämmer hur en ideell förening ska vara utformad eller hur den ska verka. Det finns dock en stark tradition och praxis i Sverige om hur en ideell förening bör vara uppbyggd. Det som främst kännetecknar denna tradition är att föreningen ska vara uppbyggd i enlighet med demokratiska principer.
En annan central princip är att föreningen ska vara öppen. Personer som delar föreningens intresse ska ha möjlighet att bli medlem, delta i och påverka föreningens verksamhet.Ideella föreningar kan indelas i tre kategorier:
- En förening med ett allmännyttigt ändamål och ideell verksamhet.
- En förening med allmännyttigt ändamål med ekonomiskt inriktad verksamhet.
- En förening med syfte att verka för sina medlemmars ekonomiska intressen men genom ideell verksamhet
Eftersom ideella föreningar inte har samma skyldigheter att betala skatt som en ekonomisk förening har Skatteverket tagit fram fyra krav som definierar en allmännyttig ideell förening. Läs mer på www.skatteverket.se.
Ideell förening kan kallas förening, sällskap, organisation, samorganisation, klubb, krets, förbund, distrikt, kår, avdelning.
Synonymer
Fler ord!
Kollektivavtal
Kollektivavtal är ett avtal mellan arbetstagarorganisation och arbetsgivarorganisation eller enskild arbetsgivare som reglerar löner och övriga anställningsvillkor för arbetstagare. Kollektivavtal nås genom kollektiva förhandlingar.
Klubb
Annat ord för förening t.ex. 4H klubb.
Kassör
Den person som inom en organisation är ansvarig för ekonomin. Ansvarar för att det finns kvitton på alla föreningens utgifter och inkomster, kan arbeta med den löpande bokföringen, registrering av medlemsavgifter och betalning av fakturor. Har ansvar för att skriva förslag till budget, bokföra och göra bokslut.
Kassabok
Hjälpmedel för enklare bokföring av kontanta in- och utbetalningar.
Kassa
En förenings bokförda kontanta medel.
Kansli
Kontor där personer arbetar för föreningen.